Siguranța alimentară devine principala preocupare jucătoarelor de tenis, după ultimele cazuri apărute în circuitul feminin! Dacă Simona Halep a dat vina pe un supliment de colagen contaminat cu roxadustat, pe care l-a luat la US Open, Belinda Bencic a consumat și ea alimente contaminate la un turneu.
Belinda Bencic a suferit o intoxicație alimentară la turneul WTA 1000 de la Guadalajara, iar acest lucru a afectat-o atât de tare din punct de vedere fizic, încât a ratat participarea la toate competițiile din Asia, dar și calificarea la Turneul Campioanelor de la Cancun (29 octombrie – 5 noiembrie).
În timpul turneului de la Guadalajara, unde a fost învinsă încă din primul tur, 3-6, 6-3, 2-6 cu Aliaksandra Sasnovich (Belarus), Belinda Bencic a suferit o toxiinfecție alimentară severă. Toxiinfectia alimentara este o boală cauzată de consumul de alimente și apă contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice.
Chiar dacă în cazul lui Bencic nu este vorba despre o substanță aflată pe lista interzisă a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), alimentele consumate la turneele de tenis le cauzează coșmaruri jucătoarelor. Numărul 15 mondial nu numai că a trebuit să declare forfait pentru concursurile WTA 1000 Beijing și WTA 500 Zhengzhou, dar ratează și obiectivul de a merge la Turneul Campioanelor.
„Ea a fost bolnavă timp de zece zile și și-a pierdut o bună parte din pregătirea fizică. Așadar, nu s-a putut recupera la timp pentru turneele din China”, a spus managerul Belindei Bencic pentru presa din Elveția. Campioana olimpică a mai jucat un singur meci după turneul de la US Open, unde a fost eliminată chiar de Sorana Cîrstea, scor 6-3, 6-3 în optimile de finală.
Suspendată patru ani pentru dopaj, Simona Halep a susținut că s-a contaminat cu roxadustat la US Open, după ce fizioterapeuta Candice Gohier și antrenorul Patrick Mouratoglou i-au revizuit suplimentele alimentare. Chiar dacă explicația Simonei Halep a fost acceptată de instanța sportivă, s-a concluzionat că substanţa interzisă găsită în corpul sportivei nu putea proveni doar din suplimentul KETO MCT.
Dr. Daniel Eichner, președintele Laboratorului de testare a cercetării și medicinii sportive acreditat de WADA din Salt Lake City și cel mai important om al acuzării, nu a admis niciun moment că suplimentul KETO MCT ar fi putut fi contaminat cu roxadustat. Totuși, Dr. Eichner a acceptat ipotetic acest lucru și a prezentat două scenarii pe baza analizelor făcute de Dr. Alvarez – expertul angajat de Halep.
În primul dintre ele, Simona ar fi trebuit să consume 900 de doze de KETO MCT (de câte 10 grame, atât cât susține că a luat în fiecare din cele 5 zile), pentru ca în corpul ei să ajungă concentrația de Roxadustat reieșită la testul anti-doping, iar în cel de-al doilea scenariu ar fi trebuit să consume nu mai puțin de 5000 de doze. La testul A, efectuat pe 29 august 2022, sportivei i s-a găsit o cantitate de Roxadustat de 0,289 nanograme / miligram, iar la testul B valoarea a crescut la 0,529 ng/ml.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER